Bartolomejský jarmok

Na jednom z prvých stretnutí členov novozaloženej farskej charity v Košeci ,bola vyslovená aj myšlienka prezentovať charitu na pravidelnom Bartolomejskom jarmoku v Ilave. Oslovili sme členov farských charít v susedných obciach a záujem prejavili FCH Ilava aj Ladce. A tak tento rok po prvýkrát mali návštevníci jarmoku možnosť zastaviť sa aj pri stánku farskej charity a kúpou ponúkaných výrobkov podporiť jej činnosť.

Veľmi pekný , drevený stánok nám zapožičala diecézna charita v Žiline a vďaka ochote zamestnancov Mestského úradu v Ilave sme ho mohli bezplatne umiestniť medzi množstvo ostatných stánkov v uliciach Ilavy.

No a v piatok 25.8.2023 od skorého rána sa myšlienka preniesla do úplnej reality a začali sme si užívať každú prítomnú chvíľku, keď sa začali pristavovať ľudia a pozerali si množstvo ponúkaných výrobkov. Zaujal ich široký sortiment ružencov, rozličné vrecká a nákupné tašky , sladké trubičky aj slané oblátky, levanduľové vrecúška, ihelníčky , háčkované svietničky a hračky, nádherné vence zo sušených kvetov či mini drevené krabičky, ktoré vyrábali doživotne odsúdení v ilavskej väznici aj členovia rodín farníkov z obcí Košeca, Ilava, Ladce. Šikovné dobrovoľníčky z Ilavy prispeli výborným chladeným nápojom a koláčikmi k osvieženiu a posilneniu nás aj okoloidúcich.

Veľmi nás potešilo, že záujem, hlavne o ružence, prejavili nielen starší ľudia, ale pristavilo sa aj množstvo mladých rodiniek, mládeže a detí. Dokonca využili aj ponúkanú možnosť výroby ružencov podľa priania , napr. s menom, dátumom… Záujem prejavili aj o informácie týkajúce sa činnosti charity. Veľká vďaka patrí kňazom z farností Košeca, Ilava, Ladce, Beluša, Dubnica nad Váhom, Pruské a Červený Kameň , ktorí našu aktivitu podporili aj vyzvaním farníkov neobísť náš charitný stánok a podporiť našu činnosť. Potvrdzuje to babička, ktorá sa pristavila pri stánku, položila na stôl 5 eur a keď sme jej ponúkli niečo z výrobkov povedala „ Dieťa moje, ja už nič nepotrebujem ! Ale náš pán farár povedali, že vás máme podporiť.“

Presvedčili sme sa aj o tom, že Boh dopraje viac ako si želáš. Nakoľko bolo v piatok aj v sobotu veľmi teplo , priali sme si aspoň malé osvieženie. A v sobotu nám bolo dopriate nielen osvieženie, ale formou výdatného dažďa nám pán Boh aj opral tričká.

Výťažok bude použitý na financovanie pobytu detí z viacdetných alebo neúplných rodín v letnom tábore, na nákup invalidného vozíka formou čiastočného príspevku , ako aj na iné aktivity charity. Veľká vďaka pánu Bohu a každému, kto sa pričinil modlitbou alebo konkrétnym skutkom, o veľmi úspešné uskutočnenie tohto podujatia.

Hebrejom 13:16
Ale nezabúdajte na dobročinnosť a vzájomnú pomoc,
lebo v takých obetách má Boh záľubu.