MIER pre Tigraj

Ahojte kamaráti. Ako sa máte? Dúfame, že ste zdraví. Tento piaty pôstny týždeň sa zapojíme do kampane Mier pre Tigraj.  Spoločne sa budeme modliť za pokoj a mier pre Tigraj. Každý dobrý skutok, ktorí vykonáme odovzdajme Bohu. Spravme, čo najviac dobrých skutkov za tento týždeň. Pripojme ich k modlitbám za mier pre Tigraj.

Väčšina detí na Slovensku už v škole nebola dávno. Do školy nemôžu chodiť ani deti v etiópskom Tigraji. Dôvodom nie je len pandémia, ale i vojna, ktorá v regióne Tigraj na severe Etiópie vypukla ešte 4. novembra 2020.
Prestala fungovať elektrina, je takmer nemožné zatelefonovať priateľom alebo rodine a získať o nich informácie. Vojaci ničia úrodu miestnych obyvateľov, čo prináša do krajiny hlad. Domovy mnohých ľudí boli zničené a zo strachu o vlastný život, musia utekať do bezpečia. V náročnej situácii sa ocitli aj priatelia, s ktorými dlhodobo spolupracujeme cez Dobrú novinu. Od ničenia neboli uchránené ani kostoly a mešity, na ktoré sa ľudia v núdzi obracali o pomoc.

Do Tigraju nemôžu prichádzať lekári ani dobrovoľníci, a tak môžu len veľmi ťažko miestnym pomôcť s dodávkou jedla, vody a liekov, ktoré v ťažkej situácii veľmi chýbajú. Pomoc potrebujú milióny ľudí.
Veľmi smutný je aj fakt, že mnohým sa bezpečie nepodarilo nájsť a prišli o to najcennejšie – vlastný život. Ľudia mladí, starí, deti, ale aj celé rodiny, opustili nielen svoj domov, ale aj krajinu a utiekli do susedného Sudánu. Utieklo už  viac ako 60-tisíc ľudí, dočasné prístrešie našli v utečeneckých táboroch, kde chýbajú základné veci ako jedlo, voda na pitie i umývanie a miesto na pokojný spánok. 

Vojna neprináša nikomu nič dobré, v žiadnom ohľade.


Preto vyzývame deti, mladých, aj rodiny, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vojnou a podporili myšlienky pokoja a mieru pre našich kamarátov a ľudí v Tigraji. Symbolom našej výzvy na mier sa stal anjel z etiópskej pravoslávnej ikony. Chceme, aby bol poslom pokoja, mieru a zvestovania dobrej budúcnosti pre Tigraj. Pomôžte nám spolu s vami dodať silu a odvahu do jeho krídel. V prílohe nájdete pieRko, do ktorého môžu deti vpísať alebo nakresliť prosbu za mier v Tigraji, za ukončenie strachu a beznádeje, povzbudenie pre deti a rodiny, ktoré trpia vojnou najviac. Spoločne vyskladajme anjelovi pokoja silné krídla, ktorých posolstvo chceme tlmočiť aj predstaviteľom našej krajiny, pani prezidentke a ministrovi zahraničných veci. 

Viac informácii o aktivite spojenou s kampaňou budú zverejnené zajtra (nedeľu 21.3.) na farskej stránke.

Viac informácii o kampani na https://erko.sk/mierpretigraj/